Thumbnail Image Text
1 of 1

Footage from the scene of ‘The weather project’, 2003, in the Turbine Hall at Tate Modern, London, in 2003. This site-specific installation employed a semi-circular screen, a ceiling of mirrors, and artificial mist to create the illusion of a sun. Aluminium frames lined with mirror foil were suspended from the ceiling to create a giant mirror that visually doubled the volume of the hall – along with the semi-circular screen mounted on the far wall, its long edge abutting the mirror ceiling. Backlit by approximately 200 mono-frequency lights, the semi-circle and its reflection created the image of a massive, indoor sunset seen through the artificial mist emitted into the room. By walking to the far end of the hall, visitors could see how the sun was constructed, and the reverse of the mirror structure was visible from the top floor of the museum.

Details
Duration
208
Videographer
Olafur Eliasson