Thumbnail Image Text
1 of 5

Light projected through the windows of Palazzo Strozzi from a building across the street casts a window-shaped pattern onto a screen that divides the room in two. Special filters attached to the spotlights produce in the projection a colourful fade, from red to yellow, that is reminiscent of a sunset or sunrise. Visitors entering the room can see the silhouettes and ankles of people on the other side of the screen, but it is not immediately clear how they can access that space until they move to the next room.

The work reflects Eliasson’s long fascination with the atmospheric effects of light, translating it into a physical and visual deconstruction of Palazzo Strozzi as an architecture of changing and changeable light, in which visitors are called on to play a leading role.

Details
Materials
3 spotlights, wall mounts, rear-projection screen, colour-filter glass