Thumbnail Image Text
1 of 9

Olafur Eliasson’s Inside the horizon, 2014, developed especially for the new Frank Gehry–designed Fondation Louis Vuitton in Paris, adds forty-three triangular columns to the colonnade opposite the museum building. Two sides of each column are clad in mirrors, while the third is made of yellow glass tiles and illuminated from within. Running the full length of the colonnade, the work presents a vibrant play of light, shadows, and reflections, and offers constantly changing perspectives.
Viewed from the exit, the columns directly opposite create a wall of slightly offset mirrors that reflect a fragmented image of the architecture, the viewers, and their surroundings. The yellow light shifts from inside to outside, escaping through gaps in the columns in some places and directly visible elsewhere.
Central to the work is the visitor’s physical experience of moving among the offset columns, along the corridor, through the yellow light. It is a space that offers multiple perspectives and a site for individual reflection.

Details
Materials
Stainless steel, aluminium, LED light system, coloured glass, mirror
Dimensions
5,4 x 5,2 x 91 m
Related
Exhibitions