Thumbnail Image Text
1 of 5

Your double-lighthouse projection deals with the concept of 'completing' a work in the eye of the beholder. Tate Modern curator Susan May explains: 'Faced with two circular rooms of different sizes, viewers are initially invited to enter the larger space incorporating hundreds of red, blue and green fluorescent tubes encased behind a seamless translucent wall. The colour of the illuminated enclosure, flooding the perceptual field, gradually changes through a random spectrum, from pink to blue to orange and so on. At each point, the retinal after-image mixes the colours perceived before the eye, until it becomes impossible to differentiate between the two. The adjacent room, lit simply with white light, provides viewers with the opportunity to refresh their visual faculties. Always in a state of flux, the work constantly communitcates new experience and meaning.'

(Susan May, 'Meteorologica', from Olafur Eliasson: The Weather Project, 2003, p. 20.)

Details
Materials
Stainless steel, wood, fluorescent lights, colour filter foils (red, green, blue), projection foils (white, black), control unit
Dimensions
3,63 x 11,54 x 6,3 m